Lektips.se

Lekar
  babylekar 0-1 år
  barnlekar 1-2 år
  barnlekar 2-3 år
  alldagliga lekar
  bordsplaceringslekar
  sällskapslekar
  idrottslekar
  reselekar

Spel
  datorspel
  kortspel
  familjespel

  Trolleri

Annat kul:
  roliga bilder
  lejonkungen
  djungelboken


Fler TV-tablåer på TVSajten.se

bordsplacering

Askungesagan

Alla damer lägger sin vänstra sko i en säck. Sen får alla herrar ta en sko i säcken och leta rätt på "sin" dam. Precis som i Askungesagan.

Auktion

Om man i stället för att uppvaktas med presenter vill uppmana gästerna att ge ett bidrag till något som ligger en varmt om hjärtat, kan bordsplaceringen vara en del av insamlingen. Man inleder festen med an auktion, där herrarna får bjuda på damerna (eller vice versa). Den som bjuder mest får damen (eller herren) ifråga till bordet.

Bindel runt ögonen

Herrarna förses (efter en välkomstdrink) med bindel runt ögonen och "snurras" på för att de ska bli yra. Sedan får de gå runt i lokalen för att hitta bordsdamen, d.v.s. den kvinna de först "stöter" på!

Blås upp ballonger

Blås upp ballonger, och skriv ett seriefigursnamn på varje. Exempel: Mimmi på en och Musse Pigg på nästa. Ta ut luften ur ballongerna, och häng upp dem i två träd eller liknande. Ett för tjejer och ett för killar. Sedan får gästerna gå till respektive träd, ta en varsin ballong och blåsa upp den (för att kunna urskilja vad som står på ballongen). Och då självklart leta upp den seriefigur som matchar!

Byt platser

Alla får sätta sig där man vill. Men efter en halvtimme får till exempel herrarna flytta fram tre steg. och vill man mixa ännu mer, så får de flytta fram tre steg till vid kaffet. Då lär man känna alla på festen.

Djur charader

Alla kvinnor får dra en lapp ur en kvinnoskål och männen ur en mansskål. På lapparna finns bilder på olika djur, och gästerna ska utan ord med djuraktiga ljud och charader imitera sina djur. Vill man även ordna paren vid bordet kan man ha djuren uppdelade efter världsdelar.

Filmtitel/skådespelare

Killarna får dra en filmtitel och tjejerna en skådespelare (eller tvärtom). Sedan är det bara att para ihop dem. Det får i gång snacket vid bordet, för är det nåt som nästan ALLA är intresserade av så är det film.

Fiskdamm

Gör i ordning en fiskdamm, spö med olika färg på klädnypan för herre eller dam. Varje gäst får en påse med en sak. Gästen letar sedan reda på gästen av det andra könet som har motsvarande grej i sin påse. T ex socker-salt, strumpa-strumpa, mutter-skruv, kniv-gaffel osv. Man får bestämma svårighetsgrad efter antalet gäster och ålder!

Följa snöre

Klipp till en massa snören i 3-meters längder. Samla ihop snörena i mitten och håll ihop dem där med handen eller bind ihop dem med ett annat snöre. Damerna på ena sidan om "knuten" och herrarna på den andra sidan. Ta bort handen eller knuten från mitten och låt alla få följa snöret till den andra änden och där de finna sin bordspartner.

Hitlåtar och schlagers

Man skriver ned hitlåtar och schlagers på två sätt: en hög med verser till tjejerna (för de kan oftast sjunga verserna), och en hög med refränger till killarna. Tjejerna får en efter en sjunga sin vers och så skall rätt kille klämma in med rätt refräng på rätt ställe och i rätt tonart (omöjligt). Det blir både underhållning, isbrytning och något som sätter fart på festen...

Hänglås

Fäst en lång kedja runt alla damerna med hänglås mellan. Sen går herrarna med var sin nyckel och provar i hänglåsen tills de hittar sin bordsdam.

Idrott

Båda könen får lappar med idrotter, samma idrotter för båda, och det ena könet ska utföra sina idrotter (alla på en gång) och det andra könet letar upp sin partner. Man får inte missa klassiker som "dressyr".

Kasta pil på ballong

Skriv namnet på killarna på lappar och lägg i ballonger som du blåser upp och fäster på oömt underlag. Låt tjejerna kasta pil på en ballong och den vars namn finns i ballongen får de till bordet. Kan givetvis göras omvänt också att tjejernas namn ligger i ballongerna och killarna kastar pil.

Kontaktannons

Man gör en kontaktannons som är skriven som om herren söker en kvinna. Kvinnan får kontaktannonsen och ska gå runt och se om hon hittar sin bordskavaljer. Detta går att göra väldigt strikt men även mycket fräckt och lägga med pinsamheter som kan leda till mycket roliga samtal under kvällen. Man kan också skriva lappar med fakta om det herrarna och damerna får leta reda på vem det kan stämma in på.

Kort på gästerna

Leta fram roliga bilder (tonårstid, rolig frisyr, galen, kul) på gästerna och låt dem hitta varandra. Det blir garanterat fnissigt till drinken!

Kortleken

Allt du behöver är en kortlek. Klipp itu korten i två delar och lägg dom i varsin hög. När gästerna kommer så tar männen och kvinnorna kort ur varsin hög. Sedan får gästerna försöka hitta andra delen av sitt kort och vips så har manett par. Det kan också vara så att man ska hitta en partner med samma valör och färg (röd eller svart) om man inte vill klippa sönder korten.

Kryddor

Herrarna får en liten kryddpåse utan märkning och damerna får originalburken. Sen är det bara att lukta sig fram.

Känd melodi

Alla män får en lapp med en känd melodi, kanske bara refrängen. Alla kvinnor får en lapp med artistens namn. Nu ber du männen att sjunga "sin" låt, alla på en gång. Nu gäller det för kvinnorna att leta efter sin artist när männen sjunger. Man kan också ha någorlunda kända refränger på var sina lappar. Klipp sedan itu dem så att första raderna kommer på en lapp och slutet av refrängen på en annan. Lägg de första lapparna i en hög och de andra i en annan. När gästerna kommit får männen ta en lapp ur första högen och kvinnorna en ur den andra. Nu är det dags för männen att i tur och ordning sjunga sin rad. Förhoppningsvis känner någon kvinna igen melodin och sjunger kart refrängen. Exempel: Man: Är du kär i mig ännu Clas-Göran? Kvinna: Har du kvar dina känslor för mig? Kvällens bordsplacering är nu ordnad! Även om man inte har bra sångröst är detta en kul placeringslek - särskilt när inte alla känner alla.

Lakan

Man tar ett lakan/påslakan och gör små hål (så att det får plats ett pekfinger) Klipper dessa i midjehöjd, ställer killarna på ena sidan och tjejerna på andra. Killar stoppar ut sina pekfingrar genom hålen och tjejerna ska välja varsitt finger och skriva sitt namn på det. När man sedan träffas så får alla gå runt och försöka hitta sin partner.

Lapp på ryggen

Låt alla gäster få en lapp fastsatt på ryggen med ett namn på en kändis/sagofigur/sportstjärna och låt sedan gästerna mingla runt och ställa frågor till varandra, för att ta reda på vem de är. Frågorna får endast besvaras med JA/NEJ. De som är samma person kan få varandra till bordet.

Ordspråk

Välj ett antal kända eller mindre kända ordspråk. Dela dem sen på mitten och ge herrar och damer respektive del. T.ex "Det är svårt att lära..." till herren, och "...gamla hundar sitta", till damen. Ett enkelt och roligt sätt att få gästerna att prata med varandra!

Piltavlan

Skriv alla kvinnors namn på små lappar. T ex i form av små hjärtan. Dessa sätter du sedan upp med baksidan fram på en piltavla eller en vägg/planka där man kan kasta pil. Sedan får männen kasta en pil på en skylt och blir bordsplacerad med kvinnan som står på lappen.

Synonymer

Skriv upp två synonymer på olika lappar, alternativt skriv upp ett svårt ord på en lapp och lägg detta i en korg för damerna. Skriv upp betydelsen för samma ord på en annan lapp och lägg detta i en korg för herrarna. Gästerna tar en lapp ur en av korgarna och letar sedan reda på sin motsvarighet hos det motsatta könet.

Slogan

Alla tjejer får en känd slogan från ett företag och killarna företagets logotyp/symbol. T ex Nokia - "Connecting people" och "Läkerol - Makes people Är det en stor fest kanske man kan få sponsring från företagen...

Självporträtt på tid

Lägg fram papper och kritor. Låt sedan damerna måla ett självporträtt (roligast under tidspress). De viks sedan ihop och läggs i tex en påse. Därefter får herrarna dra varsin "lapp" och därefter leta upp "sin" bordsdam.

Recept

Ett kul sätt är att fixa recept med bilder till. Dela sedan på urklippet och ge tjejerna bilden och killarna receptet, alternativt recept och namn på maträtten.

Skruven

Använd olika muttrar och skruvar. Killarna få en skruv och flickorna en mutter, sedan gäller det för killarna att hitta sin mutter.

Stolen

Skriv gästernas namn på en tejpremsa och klistra fast remsan under stolen. En mycket rolig aktivitet som få gästerna att stimma runt.

tillbaka